Imagini de la Prima Conferință Mondială Ecumenică
Ecumenismul (din greacă “oikumene”- întreaga suprafață a pământului locuit) este căutarea principiilor comune, în ciuda multiplicității diferitelor religii și culturi. El nu-și propune crearea unei noi religii sau filozofii (sincretism), ci înțelegere și iubire între cele care există.
Centrul Omului organizează și participă la conferințe care aspiră la cimentarea frăției între toți oamenii, acest lucru favorizând eliminarea treptată a sectarianismului, a fanatismului și a conflictelor între diferite religii.
De asemenea, traduce și pune în circulație publicații cu un înalt caracter ecumenic.
Prin studierea comparativă a marilor religii și filosofii, și, în particular, a pricipiilor lor originale, unitatea mesajului pe care Creatorul l-a împărțit omului din timp în timp prin Trimișii săi este redescoperită.
Iubirea universală, serviciul pentru alții, un model de viață corectă și căutarea perfecțiunii este mesajul adus oamenilor de către marii Maeștri ai umanității.
Așadar, dialogul sau Ecumenismul, în cea mai largă interpretare a sa, înseamnă frăția dintre toți căutătorii sinceri ai Adevărului sub Paternitatea divină.
Un părinte al Ecumenismului modern este Sant Kirpal Singh, care a prezidat Frăția Mondială a Religiilor timp de mulți ani.
Dialogul, care acum este de neoprit între diferitele religii și filosofii ale lumii, oferă tuturor popoarelor capacități infinite de îmbunătățire morală și spirituală, fără a fi necesară renunțarea la propriile tradiții din naștere, ci, mai degrabă, confirmându-le și iluminându-le cu o lumină universală.
Centrul Omului se pune în serviciul umanității pentru a atinge și pentru a elimina barierele de neînțelegere între oamenii de diferite culturi, rase și religii, și pentru a face din ființa umană un adevărat cetățean al lumii aflat în serviciul unicului Dumnezeu al tuturor popoarelor.
A se vedea, de asemenea: