Vechea Mănăstire Sargiano, situată la o altitudine de 400 de metri pe versanții nordici ai Muntelui Lignano, pe colinele Aretine, la doar 2 km de orașul Arezzo, găzduiește sediul central al Centrului Omului.
Fondată în 1405 de Sfântul Bernardino din Siena (1380-1444), zidurile sale l-au primit, printre altele, pe George al VII-lea al Angliei iar mai târziu, în 1936, pe Papa Ioan al XXIII-lea (pe vremea episcopului Angelo Roncalli).
Începând cu aprilie 1999, clădirea, împreună cu pădurea din jur, a fost încredințată de catre Ordinul Fraților Minori a Sfântului Francisc Stigmatizat în grija Centrului Omului, care și-a transferat sediul acolo.
De atunci complexul Sargiano a fost martor al numeroaselor activități ale Asociației, inclusiv a trei ediții ale Conferinței Mondiale pentru Pace și Prosperitate a Popoarelor, întâlniri, conferințe și seminarii.
Padurea înconjurătoare din Sargiano, mărginită de zidurile complexului franciscan, este o Zonă Naturală Protejată de Interes Local, care se întinde pe mai mult de 9 hectare: o oază de pace și un adevărat ecosistem, caracterizat printr-o floră deosebit de bogată și variată, cu prezența deosebită a numeroaselor plante de stejar, specie destul de neobișnuită pentru Toscana; caracterizată și de 25 perechi diferite de păsări, mamifere, precum porcupine, veverițe, mistreți și căprioare și numeroase tipuri de fluturi.
Aici, Centrul Omului organizează marșuri tradiționale de Paște în favoarea protejării mediului și a non-violenței, un eveniment de mare interes pentru mulți participanți atât din Italia cât și din străinătate.
În interiorul Mănăstirii, este de remarcat fresca situată în claustrul cel mare „Isus slujit de îngeri în deșert” de Giovanni Mannozzi, mai cunoscut sub numele de Giovanni da San Giovanni (1592-1636), și Crucifixul din secolele XVII-XVIII ce se află în biserică.
Faceți clic pe imaginile de mai jos pentru a le mări.